Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vigyázz! Toklász!

Mi fán terem a toklász?


Mi fán terem a toklász?Sok gazdi talán nem is sejti mekkora veszély leselkedik kedvencére egy késő nyári susnyás-séta esetén, ám vannak, akiknek már megvannak a saját tapasztalataik a toklásszal.

Ártalmatlannak tűnő, nyári gyomnövény az egérárpa, mely hosszú kalászkáival már zölden is könnyedén felismerhető. Ám amikor a növény elszárad és seprűszerű termése szétesik, akkor az apró, hegyes és szúrós toklászok kedvencünk bundájába kapaszkodva akár súlyos problémákat is okozhatnak.
 


Hogyan?


Nyári toklász veszélyei!A toklász szúrós, áramvonalas alakja és felépítése tökéletes arra, hogy négylábú barátaink bundájába  ragadjon - és bizony nem éri be ennyivel. A bőr alá szúródva halad egyre előrébb, míg akár teljesen a kültakaró alá fúródva tűnhet el a szemünk elől - ezzel viszketést, fájdalmat és sebeket okozva kedvenceinknek.

Bizony. Ugyanis nem csak kutyusaink érintettek: a kijárós cicák esetében is kalkulálni kell a toklász okozta veszéllyel.


Itt keresd!


A toklász bárhol utat találhat. Mégis: az alábbi területek a leggyakoribbak és legérintettebbek - lássuk hát melyek ezek és miként gyanakodhatsz arra, hogy kutyusod épp toklásztól szenved.

FÜLEK

A lelógó, bundás  fülszőrben megkapaszkodó toklász a külső hallójáratba is bekerülhet, ahol súlyos gyulladást okozhat.

 

Tünetek
 A kedvenc vakarja a fülét vagy gyakran rázza a fejét. Tapintásra és vizsgálatra érzékenyen reagál. 

TAPPANCSOK

A  toklász a talppárnák és az ujjak közé furakodhatnak, majd a bőr alá jutva irritációt, gennyes sebeket eredményezhet.

Tünetek
A bundás pajtásunk extrém módon nyalogatja és rágcsálja tappancsait, és az ujjak közötti területet. Piros, duzzadt, esetleg gennyes sebek is előfordulhatnak.

 

ORR- ÉS SZÁJÜREG

A susnyásban szaglászva kedvencünk könnyedén felszippanthat egy elhullott toklászt, mely az orrüregbe kerülhet. Ha bundásunk szívesen rágcsálja a fűféléket, akkor nem ritka, hogy egy-egy kalászka a fogíny mellé vagy az ajkak belső, puha nyálkahártyájára tapad.

Tünetek
A kedvenc megállíthatatlanul tüsszög és grimaszol, mancsaival az orrát dörzsöli.
Száját nehezen nyitja ki, ásításkor fájdalom jelentkezhet, étvágya csökkenhet.

SZEM- ÉS IVARSZERVEK NYÍLÁSAI

Nem ritka, hogy a szúrós termés kedvencünk szemhéja alá fúródik, ám a kanok és kandúrok tasaktájéka, valamint a szukák és nőstény macskák pérája is érintett lehet.

Tünetek
Megdagadt, könnyező, hunyorgó szemek, melyeket kedvencünk folyamatosan dörzsölni próbál.
A tasak és pératájék szüntelen nyalogatása, esetleges váladékozása arra enged következtetni, hogy akár toklász is okozhatja az irritációt.


Mit tehetsz, hogy elkerüld?

 

Tartsd tisztán a füleket!Bombabiztos megoldás nincs, ám mindenképp csökkentheted a toklász befúródásának esélyét néhány trükkel.
Mi a legfontosabb? Séta után mindig nézd át a kritikus terülteket.

Legyél benne biztos, hogy kutyusod hallójárata tiszta és lehetőség szerint szőrtelen. Ugyanez vonatkozik a tappancsokra is és a talppárnák közötti szőrre is. Ha van lehetőséged ebben az időszakban kérd meg kutyakozmetikusodat, hogy nyírja rövidebbre a fülek belső oldalán található szőrt, valamint tartsa karban a bundás hallójáratot is. 

Ezzel a lépéssel nem csak a toklász útját gáncsoljátok el, hanem a jobb szellőzés és tisztább külső hallójárat kutyusod fülének egészségéhez is nagy mértékben hozzájárul.

Tartsd tisztán a tappancsokat!A talppárnák közötti szőr kinyírása szintén a toklászok elbújását akadályozza meg - így egy erdei túra után szabad szemmel is könnyebben észreveszed, ha épp beragadtak volna a tüskés termések.

Nagy bundában tartott kedvencek esetében egy mezei bandázás után gyorsan fésüld át a kritikus területeket, így könnyen elcsípheted a bújkálni vágyó toklászokat.

Ha már megtörtént a baj és a fenti tüneteket tapasztalod kutyusod vagy cicád esetén, akkor irány az állatorvos és ha beigazolódik a toklászgyanú, akkor profi eljárással fogják eltávolítani a hívatlan vendéget.


Addig is.


A toklász cicádra is veszélyes!Tomboljon a nyár, csobbanjon a kutyatest, örökké pattogjanak a labdák és sose fogyjon el a jutalomfalat! A cicáknak pedig örökké tartó vadászatot és soha véget nem érő, szószos, alutasakos vacsorát kívánunk! 

Még nem láttad kutyás és macskás kínálatunkat? Hát ez hogyan lehetséges? Olvasd el bemutatkozóinkat - már mutatom is!

Ha kutyás vagy, akkor kattints IDE, míg a cica-gazdik ITT tudnak velünk megismerkedni.

Tartalomhoz tartozó címkék: kutya jutalomfalat nedves macskaeledel
Az oldal tetejére