Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tűzijáték és kedvenced?

Igen, a mai nap, az a nap!

 

Minden évben téma: kedvencünk és a tűzijátékMinden évben, augusztus 20-án és szilveszter éjjel számtalan kutyus és cica végzi kóborlóként az utcán. Fejvesztve menekülnek  az ismeretlenbe a hangos durranások elől, miközben számtalan veszélynek vannak kitéve. Minden évben még több kutyus és cica szenved otthon, a négy fal között a hangzavartól - remegő, nyüszögő, kétségbeesett kis testüknek vagy csak alig, vagy sehogysem lehet megnyugvást hozni. 

Én azt mondhatom, szerencsés vagyok. A mi dilinyósunk a füle botját sem mozdítja. Jöhet vihar, eshet eső, fújhat szél: nem tulajdonít különösebb figyelmet a durrogó fénycsóváknak sem. Sose volt rá érzékeny, mi pedig sose kerítettünk nagy feneket a dolognak - így ez a jó szokása meg is maradt.

Nos a további lehetőségek sajnos már nem ennyire békések. És csak az tudja, mennyire fájdalmas egy gazdinak zajfélős kutyájára nézni az ünnepi tűzijátékok alatt, akinek bizony zajfélős kutyája van. Kutyusod igazán megijedhet!

A "tünetek" pedig az egészen enyhe nyugtalanságtól, szűköléstől kezdve az extrém "őrületig" terjedhetnek, amikor a félelemtől kutyusunk teljesen kivetkőzik magából és akár a világ végére is elmenekülne, hogy biztonságban érezze magát.

Mit érdemes tudni, mit lehet tenni és hogyan tudsz felkészülni kedvenceddel a durrogtatós estére? Lássuk csak!


Készülj fel!


Nincs kivétel. A tűzijátékkal járó fény- és hanghatásokra kutyák és macskák egyaránt félelemmel reagálhatnak. Lehet, hogy te is a szerencsések csapatába tartozol: és kedvenced békésen átszundizza a nagyobb durranásokat is, ám sajnos sok gazdi már előre tart az ünnepi pukkanásoktól.

TŰZIJÁTÉK ELŐTT

 

 • Napközben tegyetek egy hosszú sétát, bandázzatok, játsszatok és labdázzatok - egy a lényeg: kedvenced legyen fáradt!
 • Késő délután - kora este egy gyors egészségügyi séta még belefér, de később már ne vidd utcára kutyusod.
 • Akár kijárós cicádról, akár házőrző kutyusodról legyen szó: még a nagy banzáj elkezdődte előtt tereld be a házba, és maradjon is veled másnap reggelig.
 • Zárt ablakok és ajtók, szökésbiztos kerítés és kedvenced mikrochipje - ezeket mind csekkold le még a nagy start előtt. Ha kutyusod vagy cicád nem nagy biléta viselő, erre az egy napra a biztonság kedvéért azért akaszd rá a nyakörvére. 

TŰZIJÁTÉK ALATT: TE

 

 • Légy a nyugalom mintaképe! Ne feledd: kedvenced árgus szemekkel figyel. A te viselkedésed pedig átragad bundásodra is. Ha te izgulsz, zizegsz és pánikolsz, az kedvencedre is rossz hatással lesz.
 • Tégy úgy, mintha semmi különleges nem történne, legyél higgadt és magabiztos - így kutyusod is azt látja majd, nincs miért nagy felhajtást csinálni.
 • Iszonyatosan nehéz, de muszáj: rettegő, remegő, szűkölő kutyusod ne simogasd, babusgasd és. jutalmazd. Ugyanis pont az ellenkezőjét éred el annak, mint amit szeretnél. Megnyugodni nem fog, cserébe megtanulja, hogy stresszes viselkedésével extra figyelmet és törődést tud belőled kicsikarni - ez pedig semmi jóra nem vezet a későbbiek során.

 

TŰZIJÁTÉK ALATT: KEDVENCED

 

 • Hogyan lehetne a legrosszabb napból a legjobbat faragni? Lássuk csak. Ha kutyusod már kellően fáradt fizikailag, akkor bátran ajánlhatsz számára logikai játékokat, finomságokkal megtöltött Kongot, egy fantasztikus, nedvestáppal kreált LickiMat-et, esetleg egy hatalmas rágócsontot.
 • Próbáld meg lefoglalni a figyelmét a durrogtatások alatt és jutalmazd akkor, amikor bátran és magabiztosan viselkedik és nem a rettegést választja.
 • Ha kutyusod érzékeny a tűzijátékokkal járó fényhatásokra, akkor nyugodtan húzd el a függönyöket, kapcsold be a TV-t, ha pedig ismeri a kennel-nyugalmat, akkor bátran helyet is foglalhat biztonságot adó, lesötétített bunkerjében.

HA NAGY A BAJ

 

 • Ha kedvenced extrém tűzijáték-fóbiás, akkor szerencsére számtalan segítség létezik már - mindenkinek más és más opció válhat be. Míg az egyik lehet, hogy nem hoz megnyugvást a hangos estére, egy másik akár enyhítheti is kutyusod hatalmas szorongását.
 • Feromonos párologtatók és nyakörvek, természetes alapanyagokból készült, nyugalmat hozó kiegészítő tabletták, és speciálisan megkötött nyugi-csomók vagy viharkabátok - sose lehet tudni, nálatok épp melyik válik be.
 • Mindig készülj fel előre a használati útmutatókból, ha szükséges - kérdezd állatorvosod, ajánlja-e a készítményt kedvencednek.

Mit tudsz tenni, ha vége?

 

A kóborkákról se feledkezz meg!Ha a te kedvenced átvészelte a nagy durranásokat, ne feledd: sokan lehet, az utcákat róják, hiszen valahogy mégis találtak rést a pajzson és kóborkákként keresik a hazautat.

Ha a nagy dirr-durr után kallódó kutyust vagy cicát látsz, kérlek: ne hagyd magára. Ha nem retteg és melléd szegődik ellenőrizd bilétáját, hátha hamar tudsz neki segíteni hazatalálni. Ha mégsem találnád meg ilyen egyszerűen a gazdit - ne hagyd az út szélén, ellenőriztesd a mikrochipjét, fotózz és használd a social média áldásos lehetőségeit. Aggódó bundásként ugyanis számtalan veszéllyel kell odakint szembenéznük és egy hirtelen kanyarodó autó is végzetes lehet.

Ha pedig a kóbor kedvenc belasszózhatatlan, távolságtartó és félős - kapd elő a telefonod és fotózz! Jegyezd meg egyéni jellegzetességeit és dobd fel a helyi állatvédő vagy talált bundások csoportjába posztként, kérd meg ismerőseidet is, hogy osszák meg - hátha minél hamarabb szalad is érte a gazdi!


Még nem késő belecsapni a nyári nyaralásba!


Ha épp most készülsz hatlábú utazásodra, akkor blogbejegyzésünk segíthet abban, hogy kutyusod "bőröndje" is fullos legyen, valamint az is összegyűjtöttük, mire kell figyelned az extrém nyári hőség idején, ha kutyusod is veled van.

Az oldal tetejére