Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Harc a kutya szájszag ellen - természetes rágókával

Mit tehetsz a kellemetlen kutya szájszag ellen? Nyisd ki kedvenced száját és figyelj!

 

Ismerős a helyzet? Kutyusod ásít egyet, te pedig majdnem elájulsz? A kellemes kutya-puszik elől pedig kénytelen vagy menekülni, mert annyira büdi kedvenced lehelete, hogy lehetetlenség elviselni?

Ilyenkor bizony érdemes benevezni egy házi "fogászati ellenőrzésre" - ragadd meg bundásod pofiját, és lesd meg a fogakat!

Vizsgáld meg az elől található apró metszőfogaktól kezdve, a hosszú szemfogakon át a tarajos zápfogakig kedvenced fogazatának állapotát. Húzd fel a lelógó ajkakat és less be egészen hátra is.

Ha a fogak alapjánál, az íny közelében sárgás-barnás, plakkszerű lerakódást látsz egy vagy akár több fog felületén is, akkor bizony meg is találtad a bűzös lehelet okozóját: a fogkövet.


Mi fán terem a fogkő?

 

Hogyan alakul ki a fogkövesség?Legyen szó rólunk vagy a kutyánkról: a kialakult fogkő tulajdonképpen elmeszesedett lepedék. De hogyan és miért alakul ki? 

Étkezés alkalmával a fogak felületén lepedékréteg képződik. Abban az esetben pedig, ha semmilyen módszert nem alkalmazunk ennek eltávolítására, akkor ez a mindennapi, vékony lepedékréteg napról-napra felhalmozódik és erőteljesebb plakkok alakulnak ki.

A nyálban található ásványi anyagok hatására ezek a plakkok idővel megkeményednek, elmeszesednek, felületük érdessé és durvává válik - mely tovább generálja a jelenséget. 
A lepedék még inkább képes megtapadni a felületén, újabb plakkfelhalmozódás kezdődhet, mely tovább meszesedik és vastag, kiterjedt fogkövek alakulnak ki.

Ha pedig azt hinnénk, hogy ez csak "esztétikai" problémát jelent, akkor sajnos tévedünk. Nem véletlenül kell figyelmet fordítanunk kutyánk szájhigiéniája.


Miért kell felvenned a harcot a kutya fogkő ellen?

 

Fogmosás - kutyáknak is!Felszíni kellemetlenségnek tűnik, de ennél sokkal többről van szó. Ugyanis a kialakult fogkő remek táptalajt biztosít a baktériumok megtapadásához, majd a fognyakra átterjedve fogínysorvadást, fogínygyulladást valamint fogágybetegséget is okozhat, mely akár a fogak meglazulásához és elvesztéséhez is vezethet.
A fogíny és a fogak fájdalma pedig kéz a kézben jár az étkezési nehézségekkel, étvágytalansággal és súlycsökkenéssel.

Ha pedig a gyulladás és az azt okozó baktériumok tovább terjednek a szervezetben, akkor változatos helyeken okozhatnak tüneteket, melyek végső megoldása a meglévő fogkő eltávolítása lesz.

A súlyos, kialakult és rég óta meglévő fogkő leszedésében állatorvosod fog tudni segíteni. Alaposan megvizsgálja kutyusod és a kapott eredmények alapján dönt majd az altatásos fogkő eltávolítás mikéntjéről.

Ha pedig újra csillognak-villognak a kutya fogak, akkor tiszta lappal indulhatsz és fókuszálhatsz a megelőzésre, így időről-időre te magad gondoskodhatsz arról, hogy kutyusod szája tiszta és lepedékmentes.


Természetes kutyafogkefe? Naná!

 

Natúr rágókák, mint természetes fogkefék!

A fogak felületén kialakult lepedékréteg tisztításának köze van a rágáshoz, ám ne hidd, hogy a száraztápok ropogtatásának bármi köze is lenne, a lepedékesség vagy a fogkövesség megelőzéséhez.

A kutya természetéből és anatómiai felépítéséből kifolyólag faló állat. Apró metsző és hosszú szemfogai a zsákmány megragadására és tépésére, tarajos zápfogai pedig a préda felületes aprítására specializálódtak. Alapos rágásról esetükben alig beszélhetünk. A kisebb-nagyobb darabokban aprított eleséget őseik és felmenőik is kvázi "egyben" nyelték le, pépes falat kialakításáról szó sincs.

És bár lehet, hogy hallod, hogy kutyusod vígan ropogtatja száraz kutyatápját - az a lerakódott lepedék eltávolításában nem fog szerepet játszani. A falánkabb blökiknek pedig eszük ágában sincs a ropogós krokettekre ráharapni - inkább az egészet egyben behabzsolják.

Mit tehetsz te? Ma már szerencsére számtalan módszer létezik a lepedék és a kialakuló kutya fogkő eltávolítására. Kutyák számára kialakított fogkefék és fogkrémek, zselék, folyadékok és ujjra húzható tisztító kendők sietnek a segítségedre, hogy tisztán tartsd kutyusod száját.

Mindazonáltal ennél létezik egy kutyusod számára sokkal szórakoztatóbb megoldás is - a rágcsálás! Valódi rágcsálás, valódi, természetes rágókákkal, melyek hosszan tartó kikapcsolódást jelentenek kutyusodnak, miközben ő tulajdonképp tudtán kívül dörzsöli tisztára fogai felületét.

Rágókák tekintetében pedig mi legyen az aranyszabály? Keress gabonamentes finomságot! Sajnos sok népszerű, divatos "kutyafogkefe" kiemelkedően magas gabona és szénhidráttartalommal rendelkezik, mely általában többet árt, mint használ - sőt, mechanikai szerepe sincs túl sok, hiszen két roppantással már le is nyeli kedvenced, így nincs lehetőség dörzsölős-rágcsálásra. Így inkább snack-ként funkciónál, mint fogkefeként.

Ha a választott rágcsád különlegesen színezett, formába öntött vagy különleges formába csavart - akkor joggal gyanakodhatsz arra, hogy erőteljesen feldolgozott, nem natúr finomságot tartasz a kezedben. 

Mint mindig: itt is a természetesség lesz a kulcs. Keress natúr, szárított, valódi húsból készült rágókákat. És mint mindig: az Alpha Spirit ez ügyben is a segítségedre siet.


Alpha Spirit sonkacsont finomságok - kutya fogkefének jelentkeznek!

 

Legyen kutyusod extrán kicsi, közepes vagy nagy testű - nálunk találni fogsz méretének megfelelő, természetes rágókát!

Az Alpha Spirit szárított, Serrano Sonkacsontjai változatos méretben állnak szolgálatodra - és alig várják csócsálós, bundás fogyasztójukat. Semmi gabona, semmi glutén, se színezékek vagy ízfokozók - csak természetesen!

 • Mini Serrano Sonkacsont: a legkisebbeknek! Könnyű és vékony rágóka, melyet extrán kicsi kutyusoknak ajánlunk. Ugyanis ki mondta, hogy egy 2 kg-os csivavának nincs szüksége a rágásra? Bizony van! 
   
 • Felezett Serrano Sonkacsont: kis és közepes testű blökiknek. Több kutyusod van? Nem probléma! Duplán felezett sonkacsontjaink szolgálatra jelentkeznek!
   
 • Standard Serrano Sonkacsont: duplán bunkós végű finomság, közepes testű raptoroknak.
   
 • Maxi Serrano Sonkacsont: közepes és nagy testű kutyusoknak. Azoknak, akik szeretik a húsos kihívásokat. Plusz husival: hogy ne csak rágcsálni, hanem tépkedni is lehessen!
   
 • Serrano Sonkacsont Falatkák: a rágózás mestereinek. Inkább porcos, inkább ruganyos falatok, ha egy gyors tisztításra lenne szükséged.

Ne feledd! A rágóka megfelelő méretének kiválasztása nagyon fontos. Mindig inkább nagyobb finomságot válassz, mint kisebbet. A cél ugyanis az, hogy kutyusod hosszabb időn keresztül csócsálja a "fogkeféjét", nem pedig az, hogy egyben lenyelje azt.

És legyen szó bármilyen fogtisztítóról: sose hagyd felügyelet nélkül kedvenced semmilyen rágókával!

Lehet-e játék a fogápolás? Bizony lehet! Kutyusod észre sem veszi, ám a hosszas gyurmázás és csócsálás alatt le is dörzsöli a fennmaradt lepedékrétegét, miközben kellemesen elfáradhat a rágás-élményben - így természetes módon veheted fel a harcot a kutya fogkő és a büdi szájszag ellen.


 Még több kényeztető falatot szeretnél?


Kutya jutalomfalatból is van bőven az Alpha Spirit háza táján! A magas friss hús tartalmú, gabona- és gluténmentes jutalmazás lehetséges.
Ha még nem csemegézted volna végig kutyás kínálatunkat, akkor ITT tudsz olvasgatni!

Tartalomhoz tartozó címkék: kutya rágócsont
Az oldal tetejére